Nyköpings gästabud

Först bjöd kung Birger sina bröder på fest. Sedan kastade han ner dem i en fängelsehåla där de fick sitta tills de dött av hunger. Nyköpings gästabud var ett led i en blodig maktkamp vid 1300-talets början.

Text: Åke Persson

Slottet Nyköpingshus ligger vackert vid den fridfulla Nyköpingsån. Byggnaden rymmer i dag Sörmlands museum och personalen tar vänligt emot alla besökare.
Annat var det den där kvällen för snart 700 år sedan, då den händelse som gått till historien som Nyköpings gästabud utspelade sig. Det var en uppgörelse som osar av svek, hämnd, hat och död. Nästan som i en maffiafilm.

Dramats huvudpersoner var Birger Magnusson och hans båda bröder, hertigarna Erik och Valdemar. Birger hade blivit kung av Sverige redan som liten pojke. De första åren styrdes riket därför av en förmyndare.

Ville ha makt

Allt var frid och fröjd tills den dag då Birgers bröder vuxit till sig och också ville ha en del av kakan. Förs­ta hindret på vägen mot makten var Birgers före detta förmyndare, den mäktige Torgils Knutsson. Erik och Valdemar lyckades lura i Birger att Torgils själv var ute efter kronan.

Trots att de tre bröderna hatade varandra innerligt bildade de därför en allians och avrättade den gamle trotjänaren. Men sedan var det slut på samarbetet.

Hösten 1306 befann sig Erik och Valdemar på en bröllopsfest. Man åt och drack så det stod härliga till. Kanske var det vinet som fick bröderna att repa mod. De samlade i alla fall ihop sina män och red för att hälsa på Birger på hans kungsgård Håtuna i Uppland.

Bara det var ett brott. Bröderna hade några år innan tvingats underteckna ett dokument som sa att de inte fick vistas vid hovet. Alltså ungefär som ett nutida besöksförbud. Birger, som just skulle sätta sig och äta när hans bröder knackade på dörren, höll dock masken och släppte in dem. Kanske tyckte han inte att bröderna och deras sällskap utgjorde något större hot. Men senare på kvällen spårade festen ur. Hertigarna tog kung Birger tillfånga och kastade honom i fängelse.

Hertig Erik styrde Sverige

Birger satt inspärrad i två år och under tiden var det hertig Erik som styrde Sverige, med stöd av lillebror Valdemar. De danska och norska kungarna kände sig dock hotade av hertigarna och tvingade dem att släppa Birger.

Efter några år av öppet krig slöt bröderna fred. De kom överens om att dela upp Sverige mellan sig i tre lika stora delar, och att Birger skulle återinsättas som kung. Situationen lugnade ner sig.

Men kung Birger hade inte glömt sina bröders svek. Han ruvade på hämnd och den 10 december 1317 satte han sin listiga plan i verket. Han bjöd då in sina bröder till julkalas på Nyköpingshus. Erik var först tveksam, men lät sig till slut övertalas och reste tillsammans med Valdemar till kungens slott.

Där välkomnades de av sin bror och satte sig till bords. Allt gammalt groll verkade som bortblåst. Festen varade till långt in på småtimmarna. När de båda hertigarna till slut fått nog av mat och dryck drog de sig tillbaka för att sova. Då slog kung Birger till. Hans soldater rusade in i hertigarnas sovrum och ryckte upp dem ur sängarna. Enligt den medeltida Erikskrönikan kom sedan kung Birger själv in till sina yrvakna bröder. Han var rasande, stirrade på de halvnakna hertigarna med galen blick och skrek:

”Mynnes jder nakot aff hatwna leek? Fulgörla mynnes han mik.” Eller för att uttrycka det på modern svenska: ”Minns ni Håtunaleken? Jag gör det mycket väl.” Sedan fullbordade kung Birger sin hämnd genom att kasta ner hertigarna i slottets fängelsehåla. Där fick de sitta tills de svultit ihjäl, enligt krönikan en mycket plågsam död.

Exakt vad som hände den där decembernatten för snart 700 år sedan, är dock oklart. Erikskrönikan är den enda källa vi har till händelserna på slottet. Problemet är att den är skriven av hertig

Eriks anhängare, alltså en sorts politisk propagandaskrift. Därför vet vi inte hur mycket i den som är sant. Men så mycket vet vi i alla fall att hertigarna var vid liv den 18 januari 1318. Den dagen skrev de nämligen under ett bevittnat testamente, som finns bevarat.

Blodigt slut på dramat

Oavsett om Erik och Valdemar svalt ihjäl, eller blev mördade av Birgers män på annat sätt, så slutade Nyköpings gästabud illa för alla inblandade parter. När hertigarnas anhängare fick reda på vad som hänt gjorde de uppror mot kung Birger som tvingades fly till Danmark, där han senare avled.

Slutakten i dramat blev blodig. Birgers 18-årige son togs tillfånga av hertigarnas folk och avrättades. Samma öde drabbade Birgers närmaste man, Johan Brunke. Han torterades och halshöggs på den plats i Stockholm som sedan dess sägs bära hans namn – Brunkebergs­åsen.

1319 utsågs hertig Eriks treårige son Magnus till ny kung. Så på sätt och vis kan man säga att fejden mellan bröderna slutade med att den mördade hertig Erik trots allt drog det längsta strået.

Publicerad i Allt om Historia 3/2008

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Ett svar till “Nyköpings gästabud”

  1. LittleHistorie 16 Jan 2012 kl 06:52

    bra fakta, man lär sig mycket